Recenzie: „Cântecul sacru al dragostei” – Mesu Andrews

60698550_2537841469574079_2443508930232451072_n1

Titlul: Cântecul sacru al dragostei

Autoare: Mesu Andrews

Editura: KERIGMA, Oradea

Număr de pagini: 390

 

  • „De o profunzime și întindere extraordinare, Cântecul sacru al dragostei este o poveste despre dragoste și pasiune, credință și imperfecțiune, ce îți va rămâne întipărită în amintire. Mesu Andrews dă naștere unor personaje care te captivează, într-o proză ce-ți mișcă inima. Măiestrie.”                    – Roseanna M. White, autoarea romanelor Jewel of Persia și Love Finds You in Annapolis

 

Cartea a fost scrisă în original în limba engleză, sub titlul „Love’s Sacred Song” în Michigan, SUA, intrând sub copyright în 2012. In limba română, a fost tradusă de Anca Sebestyen, pentru KERIGMA Beletristic în 2014.

Precum am observat deja în cartea de debut a autoarei, „Dragoste din cenușă”, și în această carte, autoarea păstrează același patern: împărțirea capitolelor în trei părți.

Partea I cuprinde primele paisprezece capitole, în care facem cunoștintă cu personajele și, totodată, vom înțelege noțiunea de „mireasă de pace”. Cartea începe cu ultimele zile ale regelui David, pe patul de moarte și ultimele sfaturi pe care acesta i le dă fiului său, Solomon. Apoi, pe parcursul acestor capitole, vedem o tânără îndrăgostită de un rege, care așteaptă cu încredere clipa când îi va deveni mireasă. Apoi facem cunoștință cu Iosafat, tatăl Arielei, care îi propune un târg regelui Solomon și pe rege, care cade de acord cu această învoială.

Partea a doua cuprinde capitolele cincisprezece până la douăzeci și opt, unde ne este descrisă povestea dintre regele Solomon și sunamită; poveste care începe la sosirea lui în Sunem și continuă până la căsătoria celor doi. O perioadă cu urcușuri și coborâșuri. Observăm un rege care primește înțelepciune de la Dumnezeu ca să conducă Israelul în pace, însă care trebuie să învețe ce înseamnă să iubească, ce este dragostea. Vedem un rege imperfect, supus greșelilor ca oricare alt om, un om uneori impulsiv și care se lasă condus de pofte. Un om care își vede doar nevoia fizică, fără a se implica emoțional. Un om care iubește fizic, dar nu înțelege cum poate să fie iubit și să iubească mai presus de atât. Apoi la polul opus, este Ariela, sunamita, care îl iubește și își dorește să fie la rândul ei iubită și care nu poate accepta să fie doar una din soțiile regelui, ci își dorește să fie singura soție a acestuia.

In ultima parte, capitolele douăzeci și nouă la patruzeci, ne este zugrăvită viața Arielei în harem, care datorită faptului că era preferata regelui, are de suferit. Fiicele Ierusalimului sunt două personaje care în fața regelui sunt plăcute, iar în spatele lui uneltesc să îi facă rău Arielei. Abia când realizează că a pus în pericol viața soției lui, realizează și el ce înseamnă să iubești cu adevărat. Și putem spune că, din acel moment, începe cu adevărat povestea lor de dragoste. Dar nu voi scrie mai mult despre această parte, deoarece îmi doresc să vă dau posibilitatea de a o descoperi singuri.

Romanul cuprinde o poveste altfel decât o găsim scrisă în Biblie. Autoarea se bazează pe trimiterile biblice care prezintă viața regelui Solomon; trimiteri pe care le gasim în cărțile Împaraților, în Cronici și bineînțeles, Cântarea Cântarilor. Iar pe baza acestor pasaje, Mesu Andrews își construiește povestea într-un mod cu totul deosebit. Ne oferă o perspectivă umană asupra trăirilor celor implicați, fără a devaga de la subiect și fără a spiritualiza mai mult decât este cazul.

Dacă prima ei carte nu o puteam compara cu alte cărți care îi aparțin autoarei, de data aceasta pot spune că a doua ei carte este și mai bună decât prima. Personal, autoarea îmi place din ce în ce mai mult. Abia aștept să văd cum va fi cea de-a treia carte. In cele două cărți citite până acum, a țesut cu măiestrie două povești, care nu fac altceva decât să mă ajute să înțeleg și mai mult ceea ce știam până acum și să văd cu alți ochi aceste povești care în Biblie ne sunt prezentate succint.

Cartea începe cu o listă a tuturor personajelor cărții, ajutându-ne să urmărim cu ușurință personajele și legătura dintre ele. Și de asemenea, fiecare capitol începe cu o trimitere biblică din cărțile Împăraților, Cronicilor și din Cântarea Cântărilor.

Citate care mi-au plăcut:

„Dacă voia să ridice Israelul de la națiune la împărăție, trebuia să gândească mai întâi și abia apoi să acționeze.”

„Dar frica de Domnul este începutul înțelepciunii, tinere Solomon. Du-te la Gabaon. Caută prezența lui Dumnezeu. Teme-te. Căci în această teamă îți vei clădi propria legătură cu Iehova. Nu trebuie să conduci ca regele David ca să fii un rege mare.”

„-  De ce trebuie să se schimbe lucrurile, Abba? De ce îngăduie Iehova să îndrăgim ceva atât de mult, pentru ca apoi să ne ceară să ne jertfim?   – O, mielușica mea dragă. Iehova ne cere să ne jertfim numai ca să ne pregătească inimile pentru daruri mai mari pe care El vrea să ni le dea.”

„Solomon îmbrăcase haina puterii prin mantia înțelepciunii.”

***

„Spune-mi, prințe Iosafat, face dragostea din căsnicie un parteneriat, sau este căsnicia un aranjament de afaceri între parteneri?” Nu plănuise să aibă o asemenea dicuție, dar acum voia să afle ce avea să spună bătrânul înțelept din nord.

„Poate vița să crească fără să fie curățată?” întrebă Iosafat.

Solomon râse. „A, un adevărat învățător. Unul care pune întrebări și nu dă răspunsuri.”

Iosafat încuviință și zâmbi.

„Bineînțeles,” răspunse Solomon. „Vița poate crește fără să fie curățată, dar rodul ei este mult redus în cazul acesta.

„Am descoperit că și căsnicia este la fel, domnul meu,” spuse bătrânul. „Poate exista fără dragoste, dar viețile noastre rodesc cea mai mare binecuvântare atunci când relația este curățată prin dragoste.”

„O căsnicie plină de dragoste adâncă și devotată nu numai că este posibilă, regele meu, dar cred că este cel mai mare dar din partea lui Iehova.” […]

„Sunt sigur că, dacă Ariela este pe jumătate atât de încântătoare pe cât este tatăl ei de înțelept,” interveni regele, „mă căsătoresc cu o adevărată comoară.”

***

„Ariela nu sărutase niciun bărbat, dar tandrețea pe care o văzuse la părinții ei o făcea să tânjească după așa ceva. Vedea cum li se îmbrățișează privirile, cum o ia Abba de mână pe Ima și cum în fiecare seară închide încet în urma lor ușa odăii.”

„Inima ta îi va câștiga devotamentul. Ai fost într-adevăr creată pentru acest moment din istoria Israelului.”

„Cred că a te iubi pe tine va fi mai plăcut decât  vinul.”

„Dragostea pe care Ariela dorea s-o împărtășească îi era atât de străină lui Solomon, pe cât îi era de străin așternutul unui cerșetor.”

„El mi-a dat următoarea povață: caracterul unui om nu este definit de o singură decizie, iar dragostea are mai mulți pași.”

„Poate că Iehova a lucrat încă dinainte să te naști tu, micuțo. Ima ta și cu mine suntem amândouă fiice de fermieri, iar cântecul de binecuvântare pe care l-am cântat era cunoscut mireselor din sate în tinerețea noastră. Cântecul de binecuvântare pe care-l cânți soțului la yichud e la fel de intim ca actul în sine. El devine cântecul sfânt al iubirii voastre.” … „Toate miresele se tem de yichud, Ariela. Dacă, însă, inima ta întreagă urmărește binecuvântarea soțului tău, noaptea devine o binecuvântare și pentru tine.” (n.b. cântecul îl veți găsi în paginile cărții) … „Mi-aș dori ca David al meu să te fi cunoscut. Te-ar fi iubit – și ar fi fost mândru de fiul nostru.”  

„Îndurarea și iertarea sunt ca apa, iubitul meu. Când se revarsă spre noi, trebuie să le lăsăm să treacă prin noi, altfel rămân locului și putrezesc în sufletele noastre.”

„Abișag fusese începutul călătoriei lui în căutarea dragostei, dar Ariela era încununarea sacră a acesteia.”

„Natan, după săptămâni în șir petrecute în acest pat, mi-am dat seama că inima mi-a fost ademenită departe de Domnul prin soțiile străine și zeii lor.” … „Sigur că ceea ce am dictat în ultima lună, arată că eu cred că numai Iehova dă sens la orice este sub soare.”

Mi-a plăcut mult această carte, deoarece m-a ajutat să îl înțeleg pe Solomon ca om mai întâi, apoi ca rege. L-am văzut pe Solomon, omul căruia Dumnezeu i-a arătat îndurare și l-a binecuvântat cu înțelepciune, astfel încât să poată conduce Israelul în pace. Apoi, am văzut un Solomon imperfect, care, în materie de dragoste, se lasă condus de dorințe și pofte, și pentru care inima nu are o prea mare valoare.

Insă toate acestea, până o cunoaște pe sunamită, iar procesul schimbarii lui începe. E un drum anevoios. Dar încet și sigur, învață că un rege e mai întâi de toate om, că inima de cele mai multe ori te învață să iubești cu adevărat, dacă nu o ți ferecată.

„In limbaj figurat, ea (Ariela) îi spune preiubitului ei să se grăbescă să și-o însușească! Și așa se încheie cartea (Cântarea Cântărilor), care a fost numită: Confirmarea de către Vechiul Testament a monogamiei, în contextul celui mai grav caz de poligamie întâlnit pe paginile Scripturii. Este un îndemn fierbinte adresat Israelului din vremea lui Solomon să se întoarcă la idealul de iubire și căsnicie dăruit de Dumnezeu.” (W. McDonald)

Am apreciat abordarea acestei cărți biblice, care de cele mai multe ori e mult prea spiritualizată, și de asemenea, am apreciat și modul în care autoarea a transformat-o într-o poveste pe înțelesul oricui o citește. Dragostea poate fi mai ușor înțeleasă prin prisma acestei cărți, deoarece cuprinde versetele biblice din Cântarea Cântărilor și le transpune în cursul normal al vieții protagoniștilor.

Ținând cont de lumea în care trăim, pot spune că de cele mai multe ori, după ani de zile de la scrierea acestei cărți biblice, dragostea și-a pierdut din nou înțelesul. Este privită ca ceva care include actul fizic și prea puțin inima. Ascultați-vă inima. Iubiți-vă partenerul, nu pentru că nevoia fizică v-o cere, ci pentru că nu puteți trăi fără el sau ea. Cunoașteți-vă nevoile unul altuia, căutați binele celuilalt mai presus de nevoile și dorințele voastre. Dacă fiecare vom face asta, lumea va fi mai puțin egoistă, iar dragostea își va reintra în drepturi.

Recomand această carte tuturor celor care citesc cu plăcere literatură creștină, dar și celor cărora le plac cărțile istorice, deoarece cuprinde o parte din istoria poporului Israel.

In speranța că v-am trezit interesul, vă doresc lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: