Am avut parte de o lună cu mai mult timp liber, iar acest timp l-am folosit pentru a citi.
Voi adăuga aici lista cărților citite, în cazul în care căutați idei de lecturi să le puteți găsi. 😉
Nu am făcut recenzii la toate cărțile citite, ci doar la cele care m-au impresionat mai mult, însă voi încerca să scriu câte ceva pentru fiecare carte. Promit. 😊
1. Ugly love – Colleen Hoover
Am ales-o pentru că după „Totul se termină cu noi”, am vrut să văd dacă autoarea alege să scrie și altceva. Și într-adevăr, în ciuda multelor scene de sex (parcă chiar mai multe decât în prima carte), a fost altceva. Am stat cu sufletul la gură pentru a vedea ce anume i-a înghețat lui Miles dorința de a iubi. M-a disperat prima jumătate din carte, pentru că, după cum deja am scris, la un moment dat m-am gândit că nu mai citesc altceva decât descrierile prea dese în care Tate și Miles nu făceau altceva, decât sex. M-am gândit chiar că e o pierdere de vreme și o carte prea ieftină ca subiect ca să își merite banii. Mi s-a părut însă ușor de citit, pentru că la un moment dat, citeam aceste secvențe printre rânduri, așteptând totuși și sperând că va fi totuși mai mult decât atât.
Dar am avut impresia că am greșit cartea.

Dar ultimele 50-60 de pagini, m-au făcut să plâng și să mă pun eu în pielea personajului. Știu cât de mult îmi doresc eu să am un copil și încă aștept să am parte de această bucurie, împlinire. Și, deși îmi place să trăiesc și să simt împreună cu personajele ceea ce trăiesc și simt acestea, în fiecare carte citită, totuși nu mi-aș dori nici măcar 1% să mă pun în locul lui Miles. E prea dureros. 😔 Ultimele capitole au făcut cartea să merite citită.
Citatul care mi-a plăcut: „Cine a inventat propoziția, „Te iubesc până la moarte”, cu siguranță nu a cunoscut genul de iubire dintre mine și Tate. Dacă ar fi fost așa, ar fi sunat: „Te iubesc până la viață.” Pentru că exact asta a făcut Tate. M-a iubit, până am înviat.”
„Pufi. Pisicuța rătăcită în zăpadă” de Holly Webb, am ales-o ca o provocare de a citi o carte pentru copii. Și deoarece îmi plac pisicuțele, coperta mi-a făcut cu ochiul. 

Este o poveste scurtă de 45 de pagini, a unei pisicuțe care pleacă în căutarea fetiței cu care s-a întâlnit la fermă și eforturile fetiței de a o găsi.
Nu spun mai mult ca să nu stric farmecul. Că tare frumos este să mai fim din când în când copii.
3. Acluofobia. Zece povestiri macabre – A.R.Deleanu
De următoarea carte chiar nu vreau sa scriu nimic. Nu mi-a placut, nu e genul meu și așa va rămâne. Am citit-o pentru o provocare și într-adevar m-a scos din zona de comfort. O legătură de povestiri care mai de care mai macabre, iar unele chiar grețoase.
De fapt așa începe și Prefața cărții:
„Angoasă, atmosferă apăsătoare, sufocare, amenințări mute, nebunie indusă de spectrele trecutului, vâscosul animalic, proiecții sefe, lovecraftianism, vampiri, cultul morților și alte credințe locale românești, horror clasic, americănesc, noir, mister și meditație asupra zădărniciei vieții…
Pe toate acestea le abordează A.R. Deleanu în cele zece povestiri macabre culese în volumul de față.”
A.R.Deleanu (Flavius Ardelean) e brașovean și e doar cu doi ani mai mare decât mine, ceea ce m-a făcut, printre altele, să aleg cartea aceasta.
„Acluofobia. Zece povestiri macabre” este cea de a doua sa carte. Insă, cu toate acestea, îmi pare rău, dar cu genul acesta tot neîmpăcată voi rămâne.



Poate cei cărora acest gen le face placere, o gustă altfel. Eu abia am înghițit-o. Am citit-o mai mult în silă.
Măcar am mai învățat un cuvânt nou:
ACLUOFOBIE: s.f. (med.) Teamă patologică de întuneric sau de locuri întunecoase. • sil. -clu-o-. g.-d. -iei. /
Bine că nu am avut decât cartea asta la mine. Altfel, dacă eram acasă, poate că nu o mai citeam. Din nefericire, era singura carte descărcată pe telefon (sincer, intenționat am descărcat-o doar pe ea în telefon, deoarece îmi era groază de acest gen), iar în orele de somn ale copiilor, am reușit să o citesc.
Dar după această carte, chiar am avut nevoie de un film fain înainte de somn. 

4. Cuplul din vecini – Shari Lapena
Este mai mult decât un thriller, mai mult decât un roman polițist. Chiar dacă are tot ceea ce îi trebuie ca să fie încadrat astfel, „Cuplul din vecini” este un roman psihologic.
O acțiune bine legată, pe durata căreia îi învinuiești pe toți și de toți ți-e milă. Până în ultimele pagini, nu mi-am dat seama care e vinovatul. L-am urât cu desăvârșire pe Marco, am condamnat-o pe ea. Mi-a fost apoi milă de ei datorită stărilor prin care treceau…
Finalul m-a șocat puțin. Trebuie să recunosc că am rămas puțin cam fără final. Te lasă să îți imaginezi ce ar putea să se întâmple în continuare. Dar, de asemenea, pare ca autoarea și-a lăsat cale liberă spre o continuare. Imi place să cred asta.
Oricum, e un roman foarte bine alcătuit, care te ține cu sufletul la gură.
Merită citit!
5. Pictorița din Shanghai – Jennifer Cody Epstein
Recenzia: Pictorita din Shanghai
6. Poarta-te ca o Lady, gandeste ca un barbat – Steve Harvey
„Poartă-te ca o Lady, gândește ca un bărbat” mi-a plăcut maxim. Am ales cartea aceasta, deoarece îl ador pe omul ăsta. (Bine, bine, îmi ador soțul, dar îmi place mult de Steve 😃) Il urmăresc pe internet de mai multă vreme și e o plăcere să mă uit la emisiuni realizate de el, datorită felului lui de a fi. Este amuzant, plăcut, carismatic. Din păcate, momentan e pus pe liber de cei de la NBC.
Cartea, din punctul meu de vedere, e categoric de 5 stele. 🌠🌠🌠🌠🌠
După 11 ani de căsnicie, pot spune că deși lucrurile pe care le-am citit, nu sunt noi, totuși la unele dintre diferențele existente între bărbați-femei, nu m-am gândit sau poate nu le-am conștientizat. E o carte plăcută la citit, care te face să zâmbești uneori, dar te și face atent la anumite lucruri. Citind cartea, am realizat încă o dată cât de diferiți suntem, dar și că lucrurile pot fi minunate între noi, dacă în cuplu există comunicare și o doză sănătoasă de compromis. 😉
P.S. Atașez aici un link pentru cei / cele care vreți să vizionați răspunsurile la câteva dintre întrebările din cadrul evenimentului „What men / women really think” : https://www.youtube.com/watch… Sunt în concordanță cu tema cărții. 

Vizionare și lectură plăcută! 



7. Harta inimii – Susan Wiggs
„Harta inimii” este, din punctul meu de vedere, o carte de 5 stele. 🌠🌠🌠🌠🌠
Cuprinde povestea de viață a patru generații.
Este povestea celei mai tinere din familie: Julie Adams. Și lupta ei ca adolescentă. O luptă pe care o duc tot mai mulți adolescenți. (Pentru că auzim tot mai des termenul de „bullying”, ei bine, îl vom gasi și în carte.)
Este povestea Camillei Adams, mama Juliei. O soție care și-a pierdut soțul într-un accident, despre care nu vrea să vorbească (vom afla destul de târziu cauza acestui accident). Dar datorită acestui lucru, trăiește cu o frică constantă și îi interzice Juliei tot mai multe lucruri, de frică să nu o piardă și pe ea. Legată de povestea ei, este povestea lui Finn, fost ofițer în marină, în prezent profesor la Universitatea franceză.
Apoi este povestea lui Henry, tatăl Camillei și bunicul Juliei. Ajuns acum bunic, își petrece serile de vineri alături de fiica și nepoata lui. Un pachet primit din Franța, va scoate la iveală un secret care îl va întoarce în timp, în 1944, într-un peisaj mirific din Provence, astfel încât va afla cine i-au fost părinții. Știa doar că mama lui murise la naștere, iar de tatăl lui îi era rușine să vorbească, motiv pentru care a păstrat secretul atâția ani. Dar ceea ce va ieși la iveală va avea cu totul și cu totul alt impact asupra lor.
Mai este și povestea Lisettei, mama lui Henry. O poveste de viață în timpul războiului. O poveste dureroasă, dar și frumoasă. 

Este o carte cu o poveste extrem de bine țesută. O carte pe care mi-aș fi dorit să nu o închid încă. O poveste frumoasă, o lectură plăcută.
Mi-ar plăcea să văd cartea transformată într-un mini-serial. 

8. Ce știu cu adevărat – Oprah Winfrey
Recenzia: Ce știu cu adevărat
9. Oceanul de la capătul aleii – Neil Gaiman
„Oceanul de la capătul aleii” e un fantasy căruia eu i-a oferit doar 2 stele 🌠🌠, dar nu pentru că nu e bine scrisă cartea, ci pentru ca e un gen care nu îmi place foarte mult și totuși, dacă îl citesc, atunci trebuie să ajungă măcar la 80% din calitatea cărții „Cronicile din Narnia”.
„Nu erau nici poveşti pentru adulţi, dar nici pentru copii. Erau mai mult decât atât; pur şi simplu existau.” Cam asta este și părerea mea despre carte.
10. Minunatele întâmplări ale lui Robinson elvețianul – Rudolf Wyss
Acestei cărți nu am cum sa nu îi ofer 5 stele. 🌠🌠🌠🌠🌠
Este cartea copilăriei mele. Ne ascundeam toți patru frații sub plapumă (aveam un recamier mare și vechi) și așteptam să vină tati ca să ne citească. Ne citea în fiecare seară până adormeam, iar următoarea seară ne întreba ce ne aducem aminte și relua de unde am rămas. Mi-e dragă cartea asta și citind-o m-a apăsat din nou acel dor, care doare. A trecut un an și jumătate și mi-e tot mai dor de tati.



„Între scrierile inspirate de Robinsonul englez al lui Daniel Defoe, cea mai de seamă, şi poate superioară originalului din punct de vedere educativ, este cea a elveţianului Wyss. Robinsonul elveţian este o colectivitate, nu un singur ins, o familie întreagă aruncată de naufragiu pe o insulă sălbatică. Acolo tatăl şi mama, educatori model, şi cei patru băieţi, de vîrste şi caractere diferite, creează o mică comunitate robinsoniană. În cei zece ani petrecuţi pe insulă, tatăl şi-a deprins copiii cu munca şi cu oboseala, dorind să le fortifice temperamentul, dîndu-le experienţa practică a lucrurilor vieţii pe care cărţile n-o dau.
O enciclopedie de lecţii practice pentru imboldul voinţei copilului – o călăuză de adaptare la viaţă. Cartea place şi instruieşte deopotrivă pe adulţi şi pe copii.”
Merită citită!
11. Scandalul – Fredrik Backman
Recenzia: Scandalul
12. Us against You – Fredrik Backman
Recenzia: Us against You